Nytår – hvad så?
På selve dagen (nytårsaftensdag).
Gå lange ture og sørg for at hunden er godt aktiveret mentalt (masser af problemløsningsopgaver), således at han/hun er træt og tilfreds om aftenen. Gå sidste tur tidligt på aftenen, eller inden der skydes alt for meget af.
Luk vinduer, træk gardiner for, tænd evt. for TV eller radio med rolig musik. Du skal ikke trøste eller ynke dyret, selv om det virker uroligt og angst – husk at dette kun forstærker angsten/uroen!! I stedet sætter man sig stille og roligt, og stryger dyret op og ned langs siderne fra øre til hofte af kroppen (ikke bagben), og dette gøres i slowmotion (du tæller fra 10 – 12 fra øre til hofte) samtidig med at du støtter dyret. Har du lært massage, så brug det flittigt. Du selv lader som om absolut ingenting sker. Du må absolut ikke stille dig ved vinduet og se på fyrværkeriet, men du bør kun være sammen med dyret. Vær så normal som muligt/hav en adfærd så normal som muligt. Når skyderiet virkelig begynder, er dyret allerede i gang med at søge godbidder (virkelig ekstra lækre og ”aldrig set og smagt før”) eller lignende aktivitet som fx et stort råt kødben. Man forlader aldrig sit dyr nytårsaften. Lad aldrig hunden gå uden snor i de dage, der skydes. Går der først panik i vovse, har den det med at løbe i en uforudsigelig retning. Lad den heller ikke alene i haven (indhegnet eller ej). Også her kan der ske uforudsigelige, ubehagelige overraskelser.
Primære symptomer på angst:
- Rastløshed og gispen
- Tæt på ejer
- Urolig, utilpas
- Vil ikke spise, vil ikke lege
- Svær at komme i kontakt med
- Panik: prøver at flygte – trykker sig ned til jorden. Her kan vi stadig berolige og støtte dyret!
Primære symptomer på angstrespons:
- Gemmer sig
- Springer over indhegning / gennem vindue
- Forsøger at grave sig gennem gulvet
- Kollapser
- Lægger sig ind under sofa, seng og lignende
- Ekstrem svær (eller slet ikke til) at komme i kontakt med
Et generelt selvsikkert dyr håndterer nytårsaften bedre end et overbeskyttet og usocialiseret dyr. Det bedste råd er imidlertid at sørge for, at hunden er blevet vænnet til alle slags lyde – også de høje og skræmmende. Der findes specielle lydfiler til tilvænning af alle slags høje lyde og fyrværkeri. Det er altid bedst at træne med henblik på en potentielt skræmmende situation og ikke i selve situationen. Hvis hunden allerede er stresset, er indlæringen meget dårlig eller helt fraværende.

